MED A DALŠÍ VČELÍ PRODUKTY
Med je nádherný a nenahraditelný přírodní dar, který je základní zázračnou substancí včelího království !
Med má jedinečné vlastnosti a používá se od nepaměti jako zdroj energie, sladidlo a lék. Ještě nedávno byl med jediným sladidlem ve větší části světa.
Včely sbírají nektar z květů a výměšků hmyzu na výrobu medu v úlu. Nektar je výměšek rostlinných žláz, který se nachází nejčastěji na květu. Včely poté, co přinesou do úlu nektar, medovici a pyl, musí vše zpracovat.
Především musí odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 60%, kdežto v medu by měla být podle naši normy maximálně 18% (za splnění této podmínky a několika dalších, může být med označen názvem Český med).
Včela potom svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry, a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy.
Med je tak ukládán včelami do buněk plástů a když je “zralý”, má oněch 18% vody a včelky začnou med konzervovat uzavřením buněk voskovými víčky. Med pod nimi dozrává do své lahodné podoby.
Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu: Pro získání 100 g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho miliónu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl a pro včely navíc obrovskou vzdálenost.