MED A DALŠÍ VČELÍ PRODUKTY

Med je nádherný a nenahraditelný přírodní dar, který je základní zázračnou substancí včelího království !

Med má jedinečné vlastnosti a používá se od nepaměti jako zdroj energie, sladidlo a lék. Ještě nedávno byl med jediným sladidlem ve větší části světa.

Včely sbírají nektar z květů a výměšků hmyzu na výrobu medu v úlu. Nektar je výměšek rostlinných žláz, který se nachází nejčastěji na květu. Nektar rostlina používá jako lákadlo na včely, které ji mají opylovat. Stejně jako nektar je medovice cukernatá látka, která se však vyskytuje na listech a jehličí stromů. Tu tvoří hmyz (u nás jsou to zejména mšice), který parazituje na rostlinách a živí se jimi. Včely poté, co přinesou do úlu nektar, medovici, pyl a vše se musí zpracovat.

Především musí odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 60%, kdežto v medu by měla být podle naši normy maximálně 18% (za splnění této podmínky a několika dalších, může být med označen názvem Český med). Včela potom svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry, a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy.

Med je tak ukládán včelami do buněk plástů a když je “zralý”, má oněch 18% vody a včelky začnou med konzervovat uzavřením buněk voskovými víčky. Med pod nimi dozrává do své lahodné podoby. Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu: Pro získání 100 g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho miliónu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl a pro včely navíc obrovskou vzdálenost.