Květový pyl - Včelí pyl - studie

Věda zahrnující studium včelího pylu je známá jako Palynologie.

Pyl je jemný až hrubý prášek obsahující mikrogametophyty rostlin semen, které produkují samčí gamety (spermie). Je to mužská reprodukční část květiny. Včela používá svoje hřebeny ke kartáčování prášku z pylu ze srsti a nohou v průběhu letu. Včely stlačují shromážděné zlato do košů, které jsou obklopeny okrajem dlouhých chlupů, což jsou prostě konkávní oblasti umístěné na vnější straně jejích nohou.

Plný úl může sebrat až 50 000 náplní pylu denně. Jedna z nejzajímavějších skutečností o včelím pylu je to, že nemůže být syntetizován v laboratoři. Když vědci krmí svým umělým pylem včelu, tak ona umře, i když všechny známé živiny jsou přítomny a jsou syntetizované v laboratoři. Mnoho tisíců chemických analýz včelího pylu bylo provedeno s nejnovějším diagnostickým zařízením, ale stále existují některé prvky přítomné ve včelím pylu, které věda nemůže identifikovat. Včely přidávají nějaké tajemné "extra" ze své vlastní tvorby. Tyto neidentifikovatelné prvky mohou být velmi dobrým důvodem, proč včelí pyl funguje tak působivě proti tolika různorodým chorobám.

Ve včelím pylu je látka, která brání vývoji mnoha škodlivých bakterií. Obsahuje antibiotický faktor účinný proti salmonelám a některým kmenům bakterií. Přítomnost vysokého podílu celulózy a vláken v pylu, stejně jako existence antibiotických faktorů, přispívá k jeho efektivnímu účinku.

Vzhledem k tomu, že včelí pyl pochází z rostlinného původu, jeho chemické složení se bude poněkud lišit v závislosti na zdroji rostlin, sezóně a zeměpisné poloze. Přibližně 50% jeho struktury obsahuje polysacharidy (sacharidy), následované 35% aminokyselinami a bílkovinami, 2% mastnými kyselinami a 3% minerály a vitamíny.
Pyl obsahuje více než 5 000 enzymů a koenzymů, což je mnohem víc, než je přirozeně přítomno v jakémkoli jiném jídle, a obsahuje také všech 8 esenciálních aminokyselin (nelze je syntetizovat lidmi, a proto musí být dodávány do naší stravy) a 15 neesenciálních aminokyselin.

Včelí pyl má víc bílkovin než jakýkoli zdroj ze zvířat - až 5krát více bílkovin než v mase. To může poskytnout mnohem bezpečnější zdroj bílkovin bez obav o vysoký příjem nasycených tuků (nemluvě o četných stanovených vazbách mezi živočišnými bílkovinami a rakovinou).
Včelí pyl je koncentrovaný zdroj vitaminového komplexu B - poskytuje energii. To je důvod, proč se výrobky z včelího pylu obvykle uvádějí na trh jako energetické doplňky nebo energizéry.


Komplex vitaminu B spolu s vitamíny A, C, D, E, selenem, lecitinem a silnými fytochemikáliemi (karotenoidy a bioflavonoidy) činí z včelího pylu silný zdroj antioxidantů.
Různé terapeutické přínosy včelího pylu jsou pravděpodobně z velké části důsledkem antioxidačních a preventivních vlastností bioflavonoidů a karotenoidů. Zkrátka zázrak !