Manuka med

Manuka med je široce uznáván pro své léčivé vlastnosti.

Apiterapie nevyužívá k léčbě pouze včely jako takové, ale zahrnuje všechny produkty úlu a ty často také kombinuje. Například “Manuka med” je všeobecně známý a vysoce žádaný pro své jedinečné léčivé výhody. Pravidelná konzumace včelího medu také přispívá k léčbě různých onemocnění, protože má širokospektrální, antimikrobiální vlastnosti. Tyto léčivé účinky jsou výsledkem nízkého pH, vysoké koncentrace cukru a přítomnosti bakteriostatických a baktericidních sloučenin. Peroxid vodíku, antioxidanty, lysozym, polyfenoly, fenolové kyseliny, flavonoidy a včelí peptidy jsou někdy označovány jako „peroxidový“ účinek medu. Manuka med má extra antimikrobiální účinek, který jde nad rámec obyčejného medu. Některé druhy manuka medu jsou více bohatší na peroxid vodíku, methylglyoxal a dihydroxyaceton.

Ne všechny druhy Manuka medu jsou však stejné. Míra peroxidu vodíku, methylglyoxalu a dihydroxyacetonu určuje to, co se nazývá “Unique Manuka Factor (UMF)”- globální standard identifikace a měření antibakteriální síly Manuka medu.

                                 

Manukový med je čistý, absolutně přírodní med z nektaru květů a keřů Manuka, rostoucích na Novém Zélandu.