DRUHY MEDU

                             

Každý med je unikát a jeho barva, vůně a chuť je pokaždé alespoň trochu jiná.

Specifické složení medu závisí na směsici květů navštívených včelami, které med vytvářely a liší se podle lokality, období, sezóny i jednotlivých včelstev. Je mnoho druhů medu, a jsou i druhy medu ze zahraničí, které mají do jisté míry jiné vlastnosti než med domácí.

Existují různé studie apiterapie o tom, na co je který med lepší použít díky jeho složení. Například je prokázáno, že Manuka med z Nového Zélandu má úžasné výsledky v boji proti Heliobacter pylori, různých druhů bakterií, které se usidlují v žaludku, citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mrabilis, Streptococcus faecalis, ...atd.

Základní dva druhy medu jsou květový a lesní, a ty jsou v mnoha rozdílných složeních.

> Med květový je med především z nektaru a pylu z květů.

Květový med neboli nektarový med připravují včely z květů nektarodárných rostlin a stromů, bývá světlejší barvy. Obsahuje hojně jednoduché cukry glukózu a fruktózu, je tudíž dobře stravitelný. Je skvělým zdrojem energie a vitality – zahání jarní únavu.

> Med lesní je med především z výměšků hmyzu (tzv.medovice). Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin.

Lesní med neboli medovicový med je tmavší barvy. Obsahuje větší množství minerálních látek a menší množství bílkovin. Jeho užívání je vhodné především v zimním období. Bývá též doporučován při nemocech dýchacích cest a ledvin.

> Dále pak různé zajímavé druhy medu

Proces krystalizace je běžný u všech medů s vyšším obsahem glukózy, tedy hroznového cukru. Po určité době tedy krystalizují například med lipový, medovicový, vřesový, řepkový a další. Jednodruhový med s vyšším obsahem ovocného cukru – fruktózy, ale nekrystalizuje nikdy. Týká se to například medu akátového.

Čím vyšší je obsah glukózy v medu, tím rychleji takový med krystalizuje, proto rychleji krystalizují medy květové, než ty lesní. I zkrystalizovaný med si ale uchovává všechny nutriční látky. Pokud chceme vykrystalizovaný med ztekutit, pak stačí postavit jej na do teplé vodní lázně.

Med obsahuje

Med se skládá téměř z 80 % z cukrů: Cukru hroznového – glukóza a cukru ovocného – fruktóza.

Pro vysoký obsah těchto cukrů v medu se med hodí k rychlému posilnění a dodání energie pro sportovce, nebo vyčerpané lidi. Dále med obsahuje 15 až 20 % vody, organické kyseliny, bílkoviny a enzymy, minerální látky, stopové prvky a vitamíny B6, B1, B2.

Celkem med obsahuje cca 180 různých látek a komponentů.

Z minerálních látek med především obsahuje soli draselné, vápenaté, hořečnaté, sodné. Ze stopových prvků je to železo, měď, mangan, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselina křemičitá a jiné látky, které mají velký význam pro zdraví člověka. Tyto minerální látky jsou většinou rozpuštěny vodou v půdě, rostliny je z půdy „nasávají“ a z rostlin se dostávají prostřednictvím včel do medu. Především medy smíšené a medovicové, obsahují těchto látek mnohem více než medy květové.

Není snad ani zapotřebí se rozepisovat o rozdílech v medech přímo od včelaře, či z obchodu. V obchodu můžete najít dobrý a ničím nefalšovaný med, ale evropské normy tomu moc nenapomáhají. Norma pro evropský med říká, že v jednom kilogramu může být 40 miligramů hydroxymethylfurfuralu (ukazatel stárnutí a tepelného poškození).

Česká norma povoluje 20 miligramů. Pokud sáhnete po medu, na jehož etiketě je, že nepochází z evropského společenství, ale ze zemí mimo něj, je v něm povoleno 80 mg ! Kvalita medu tedy záleží na tom, do jaké míry zpracovatel med poškodil, nebo se poškodil na cestě za zákazníkem. Nejkvalitnější je samozřejmě v plástech a ve chvíli, kdy je z nich vytáčen a plněn do obalů. Pokud je dál zpracováván, míchán, aby měl potřebnou barvu a dlouhou tekutost, aby nekrystalizoval a nebo krystalizoval ve všech sklenicích stejně, musí se kvůli tržní hlediskům upravit (naředit, dovonět, dobarvit..atd.), a to je nežádoucí pro jeho kvalitu.

Pokud tedy znáte včelaře, kterému můžete věřit, že med nezahřívá, nemíchá a nepřidává do něj jakékoliv další látky, je samozřejmě vždy lepší si koupit med přímo od něj, od domácího včelaře.

Zdravotní účinky medu

Po více jak 2700 let byl med užíván pro léčení chorob, včetně tropických. Tady med kraloval až do plného pochopení příčin všech infekcí v moderních dobách a následnému nasazení umělých antibiotik. Lidovému používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení a podpory až později: Med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel ! Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu, způsobující osmózu. Rovněž efekt peroxidu vodíku a vysoká kyselost mají na tyto vlastnosti medu vliv.